Digitalni snemalniki glasu EM Tiny +, Tiny16+ serije

Navodila za uporabo

 

Vsebina

 

Pregled.......................................................2

 Tehnične lastnosti ......................................4

Nameščanje in zamenjava baterij...............5

Začetek in konec snemanja .......................6

Nalaganje z B70 snemalnika .....................10

Nastavitev mikrofonskega ojačevalca za Tiny16+ ...11

Časovniki .................................................11

Sistem aktivacije glasu (VAS) ....................12

Krožno snemanje .....................................15

Polnjenje baterije in vzdrževanje..............16

Nastavitve snemalnika ..............................17

Tehnična pomoč .......................................17

Dodatek 1 ................................................18

Dodatek 2 ................................................19

 

 

 

 

Pregled

Snemalniki zvoka Edic-mini Tiny (16) + serije so profesionalne naprave namenjene za izdelavo visoko kakovostnih posnetkov zvočnih sporočil v vgrajen hiter spomin. Posnetki so kasneje lahko naloženi na osebni računalnik. Ti zvočni posnetki predstavljajo res edinstvene lastnosti (najmanjša velikost na svetu, maksimalna avtonomija, visoka akustična občutljivost itd.)

Snemalniki so oglaševani kot oseben način dokumentiranja zvočnih informacij, ki zagotavljajo zaščito pred ponarejenimi posnetki ter nedovoljen dostop do njih.

EMPlus program, ki je nameščen v vgrajen spomin, je uporabljen za delovanje snemalnika. Program SoundProcessor je oblikovan za obdelavo prenesenih posnetkov in olajšano pretvorbo posnetkov v besedilo. Program deluje pod Windowsom XP (SP2,SP3/Vista/7/8).

Odvisno od modela ima snemalnik izredno majhne dimenzije, težo in porabo toka, dolgo trajanje snemanja (od 300 ur na frekvenčnem vzorčenju 8 kHz), široko frekvenco in dinamičen razpon. Snemalnik ima prav tako vgrajeno uro in koledar ter možnost začetka snemanja ob nastavljenem času s pomočjo časovnika. Zaradi odsotnosti odstranljivih elementov je snemalnik delujoč pri širokem območju temperatur, med tresenjem ali zaprašen.

LED označuje načine delovanja naprave ter njen status.

Snemalnik je opremljen z VAS, ki omogoča učinkovito stiskanje premorov v sporočilih, kar občutno hrani pomnilnik snemalnika. Med nalaganjem posnetkov na osebni računalnik je dolžina premorov lahko obnovljena v obliki tišine ali brisanja – odvisno od določenih nastavitev.

Snemalnik omogoča opravljanje snemanja s časovnikom: ali dnevno (z določenim začetkom in koncem snemanja) ali enkratno (z določenim datumom in uro začetka in konca snemanja).

Za zaščito informacij snemalnika in nastavitev obstaja možnost za nastavljanje uporabniškega gesla. Vsak posnetek, posnet s snemalnikom ima označen čas in datum z »digitalnim podpisom«, ki prepozna model snemalnika, ki je izvedel snemanje in ga poskuša spremeniti.

Odvisno od sprememb, se snemalniki razlikujejo po:

• Viru energije (baterija, vgrajena polnilna baterija ali baterija + solarna baterija, zunanji vir energije)

• Vgrajena kapaciteta spomina

• Možnost za hitro nadomestitev spomina.

Uporabnik lahko firmware nadgradi  preko USB priključka.

 

 

Tehnične lastnosti

Razmerje signala do hrupa za Tiny+   

-65dB

Razmerje signala do hrupa za Tiny16+

-80dB

 

Način snemanja

Mono

Kompresijski algoritmi

Brez kompresije, uLaw

Stopnja vzorčenja (za Tiny+)                

8,11,16, 22 kHz

 

Stopnja vzorčenja (za Tiny16+)                     

8, 11, 13,3, 20 kHz

Frekvenčni pas

100 Hz...10 kHz

Menjalni tečaj

Do 7 Mb/s

Akustična občutljivost za Tiny+

12m

Akustična občutljivost za Tiny16+

15m

Bitna hitrost ADC za Tiny+

10 bitov

Bitna hitrost ADC za Tiny16+

16 bitov

 

Dolžina snemanja

Dolžina snemanja je odvisna od vrste in kakovosti uporabljene baterije, koliko je napolnjena in določenega načina snemanja. Predvideno trajanje za različne načine je določeno v poglavju Dodatek 1.

Nameščanje in zamenjava baterij

Pred začetkom namestite priloženo baterijo. LED trikrat utripne in bo prižgana za približno 40 sekund. Zdaj je snemalnik pripravljen za uporabo. Med nameščanjem vedno upoštevajte polarnost (oznaka na ohišju snemalnika ustreza tistim na bateriji). Nepravilno nameščanje baterije lahko vodi do okvare, česar garancijska pogodba ne krije.

Napajanje za E71 in E72

Za snemalnike z zunanjim napajanjem vir enosmerne napetosti (3.7-6 V) povežite s kontaktom 1(minus) in 2 (plus) na škrbino, ki izhaja iz snemalnika (Kontakt 1 je poudarjen z barvo). V primeru LiPol baterijskega vira napetosti, je lahko baterijski tok zagotovljen s tokom 100mA z uporabo povezave kontaktov 2 in 3 (če je napajalnik povezan s snemalnikom in računalniškim USB priključkom).

 

Začeten in konec snemanja

Za začetek snemanja, stikalo premaknite na »On«. LED lučka bo petkrat utripnila, snemalnik pa bo začel snemati. Med snemanjem LED utripa – število utripov označuje raven napolnjenosti baterije (1 utrip kaže polnjenost 80-100%, 2 utripa – 20-80%, 3 utripi kažejo napolnjenost 0-20%, kar pomeni, da mora biti baterija zamenjana, ali napolnjena) in prosto kapaciteto spomina: 1 utrip kaže 100-76%, 2 utripa 75-51%, 3 utripi 50-26%, 4 utripi 25-1%. Interval med prvo in drugo serijo utripov je približno 4 sekunde, med drugim in prvim pa približno 8 sekund. Zapomnite si , da prvi utripi kažejo napolnjenost baterije, drugi pa kapaciteto spomina – le, ko je snemalnik aktiviran in nenadzorovan med snemanjem.

Za konec snemanja stikalo premaknite na položaj »Off«. LED enkrat utripne, snemalnik pa po 10-12 sekundah preneha snemati.

Pozor:

·         Izogibajte se uporabi snemalnika s skoraj izpraznjeno baterijo, saj se drugače lahko izklopi v nepravem trenutku.

·         Večja, kot je stopnja vzorčenja posnetka, več energije bo snemalnik porabil. Na frekvenci 22 kHz je poraba dvakrat višja kot pri 8 kHz, pri snemalnik za baterijo pa se avtonomija zniža več kot trikrat.

·         Hitro preklapljanje med snemanjem  (On → Off → On) postavlja zavihek, ki je viden programi Zvočnega procesorja. Tako je možno označiti želene dele posnetka in jih kasneje hitro najti.

·         Hitro preklapljanje, ko je snemalnik izključen (Off → On → Off) prikazuje stopnjo napolnjenosti baterije in prosto kapaciteto spomina z utripanjem LED lučke. Za to prikazovanje is oglejte «Začetek in konec snemanja.»

Predvajanje in nalaganje na računalnik

Uporabite EMPlus program za predvajanje in nalaganje datotek na osebni računalnik ter konfiguracijo svojega snemalnika. Program SoundProcessor je oblikovan za obdelavo prenesenih datotek in olajšavo pretvorbe posnetkov v besedilo.

Oba programa vključno z navodili sta v vgrajenem spominu snemalnika in delujeta pod Windowsom XP (SP2, SP3) /Vista/7/8. Novejše različice so vedno na voljo na naših spletnih straneh.

1.       USB adapter povežite s snemalnikom in nato z osebnim računalnikom. Rdeča in zelena LED lučka bo na kratko posvetila na adapterju. Windows prepozna nov izmenljiv pogon. Zelo pomembno je upoštevati zaporedje povezave: Recorder→USB adapter→PC

2.       EMPlus program zaženite iz prepoznanega izmenljivega diska. Vsebina snemalnika je na levi strani okna. Izberite želen posnetek.

3.       Za predvajanje posnetka pritisnite gumb igraj na dnu leve plošče. Za nalaganje z desno miškino tipko pritisnite posnetek in izberite možnost »kopiraj na osebni računalnik« s spustnega menija. Posnetek bo pretvorjen v WAV datoteko, ki bo prikazana na desni plošči. Izbran posnetek lahko prav tako povlečete in spustite iz leve na desno ploščo.

·         Povezave s snemalnikom ne prekinite med izvajanjem katerega koli dejanja v EMPlus programu. To lahko povzroči poškodbe podatkov (med temi operacijami LED lučka snemalnika utripa).

·         Ko je snemalnik povezan z osebnim računalnikom, snemanje ni na voljo. Če je snemalnik v načinu snemanja, ko je povezan z računalnikom preko USB priključka, bo snemanje prekinjeno.

Upoštevajte postopek prekinjanja povezave: Najprej snemalnik odklopite od USB adapterja, nato pa USB adapter iz osebnega računalnika.

 

Nalaganje z B70 snemalnika

Za model Tiny +B70 pokrovček snemalnika s flash pomnilnikom povlecite v smer, ki jo kaže puščica, nato pa ga potisnite v USB adapter B70. Adapter nato povežite z USB priključkom na svojem računalniku.

Posnetki so s Tiny +B70 snemalnika s pomočjo bralnika, ki je pri nakupu vključen v paket, naloženi na računalnik. Odprite mapo RMUsbDrv, ki leži v pomnilniku snemalnika...

Če imate na svojem računalniku USB2.0 driver, ga odstranite s programom RemoveOlddrivers.exe, ki leži v mapi RMUsbDrv (v primeru, da imate Windows Visto/7/8, zaženite program kot administrator). Snemalnik povežite z računalnikom. KO priporoča nalaganje driverja z mape RMUsbDrv preko okno »najden nov čarovnik strojne opreme«. Flash pomnilnik svoje naprave odstranite, ter ga vstavite v Snemalnik. Povežite ga z računalnikom.  Zaženite program EMPlus. Izberite tip povezave Adapter USB 2.0.

Nastavitev mikrofonskega ojačevalca za Tiny16+

Snemalnik zagotavlja možnost za prilagajanje ojačanja signala mikrofona (od 0 dB do +40 dB). Lahko sta nastavljena oba – fiksno ojačanje in samodejen nadzor ojačanja. AGC omogoča samodejno prilagajanje ojačanja glede na raven hrupa. To omogoča popolno snemanje zelo glasnih zvokov in poudarjanje tišjih zvokov.

Časovniki

Snemalnik ima dva časovnika: Dnevnega in Enojnega. Časovniki omogočajo samodejen začetek snemanja, brez uporabnikovega nadzora.

1.       Pri nastavljanju enojnega časovnika, morate določiti začeten in končen čas snemanja ter datum. Na primer »začetek 31.12.2013 23:00 konec 03.01.2014 10:00« - s temi nastavitvami bo vaš snemalnik snemal v časovnem obdobju od 23:00 31. Decembra 2013 do 10:00 3. Januarja 2014. Med nastavljanjem časovnika, morate v zakup vzeti zmogljivosti svojega snemalnika – npr. če ima dovolj spomina za izvajanje tega dejanja. Za preverjanje le tega si oglejte »prost spomin« v EMPlus in neprekinjenem delovanju v Dodatek 1.

2.       Pri nastavljanju dnevnega časovnika morate izbrati začeten in končen čas snemanja. Na primer »začetek 9:29 konec 13:05« - s temi nastavitvami bo snemalnik snemal vsak dan med 9:20 in 13:05. Snemanje bo trajalo, dokler ima snemalnik dovolj prostega spomina, dovolj polno baterijo in vključen časovnik.

3.       Hkrati lahko uporabite oba časovnika, a upoštevati morate, da se časovna okvirja delovanja časovnikov ne smeta prekrivati ali križati.

Časovno snemanje je lahko ustavljeno s premikom snemalnikovega stikala na ON in nato spet na položaj OFF.

Če je časovnik vključen, vam ni treba omogočati snemanja z uporabo stikala (ne pozabite ure računalnika sinhronizirati z uro snemalnika).

 

Sistem aktivacije glasu (VAS)

Sistem aktivacije glasu (VAS) lahko bistveno (do 100krat, če je pravilno nastavljen) zmanjša porabo spomina in energije iz vira napajanja. Načelo VAS je sledeče: ko uporabnik začne snemati, snemalnik začne slediti signalu z mikrofona. Če je signal manjši kot tisti, določen v nastavitvah (VAS stopnja), v mikrofonu ni shranjen zvok z mikrofona, a le časovna vrednost v kateri prag ni bil presežen.

Ko stopnja signala preseže prednastavljeno mejo, se snemanje zvoka v spomin začne. Ko je signal z mikrofona manjši kot prednastavljeni prag, po nekaj časa (VAS času) snemalnik preneha s snemanjem zvoka v spomin in shranjuje le trajanje tišine. To se nadaljuje, dokler se snemanje ne konča.

V primeru, da nivo signala med snemanjem preseže prednastavljeno mejno označbo z VAS je enako, kot med standardnim snemanjem (dve seriji utripov). V primeru signala pod pragom (tišina), ostaja neprekinjen, šibek sijaj LED. Pri nalaganju posnetkov na osebni računalnik, lahko s pavzami določite operacije: jih shranite v naloženo datoteko ali ne. Če pavze shranite, se trajanje nastalega zapisa ujema z dejanskim posnetkom, fragmenti, ki so bili posneti pod pragom, pa bodo predvajani tiho. Če pavze niso shranjene, bo zapis posledično sestavljen iz le posnetih delov (ko je signal presegal prag). Ti deli bodo eden za drugim prikazani brez prekinitve.

Konfiguriranje VAS

Sistem aktivacije glasu (VAS) je konfiguriran v EMPlus programu s spremembo dveh parametrov: VAS stopnje praga in VAS časa. VAS stopnjo se lahko prilagodi od 0 do -55 dB. 0 dB ustreza zelo nizki občutljivosti (naprava snema le zelo glasne zvoke) in vrednost -55 dB za zelo visoko občutljivost (vsako najmanjše šumenje bo povzročilo, da snemalnik prične snemati). Najboljše lastnosti VAS se doseže eksperimentalno. Lahko začnete z nastavitvijo VAS stopnje na -20 dB (ko ste spremenili nastavitve ne pozabite pritisniti gumba »Potrdi spremembe za snemalnik«). Po  odklopu snemalnika z računalnika omogočite snemanje in ga postavite v razmere podobne načrtovanem snemanju (na primer za predavanje v učilnici).  S pravilno nastavljeno VAS stopnje, bo z želenim signalom snemalnik preklopil na način snemanja, ki bo označen z LED utripanjem. Če se želen signal ustavi, je čas VAS potekel, snemalnik pa je preklopil v signal pripravljenosti.

V primeru tišine snemalnik ne preklopi v način pripravljenosti, a nadaljuje s snemanjem, VAS stopnja bo spremenjena bliže ničli (če je bila -20 dB, bo zdaj nastavljena na -17dB).

Če se pojavi želen signal, a snemalnik ne preklopi na način snemanja, morate stopnjo VAS nastaviti bliže -55 dB (če je bila -20 dB, jo zdaj nastavite na -25 dB). VAS čas je prilagojen z 1 do 15 sekund. Če ste VAS čas nastavili na 1 sekundo, bo posnetek v datoteki razdeljen na več kosov, s pavzami v pogovoru dolgimi več kot 1 sekundo. Če ste nastavili 15 sekund, bo po kakršnem koli trkanju snemalnik še 15 sekund snemal v tišini. Najboljše nastavitve VAS je možno doseči z eksperimentiranjem, a v večini primerov je vrednost 7 dovolj. Če VAS deluje skupaj s časovniki, vam posnetka ni potrebno omogočiti, saj se samodejno začne s časovnikom – če ste čas snemalnika sinhronizirali s časom na osebnem računalniku.

Krožno snemanje

Snemalnik ima možnost krožnega snemanja. V EMPlus programu lahko del pomnilnika snemalnika (ali cel spomin) namenite krožnem snemanju. Ko na snemalniku ni več prostega spomina, bo začel nove podatke zapisovati preko starih. Volumen določenega pomnilnika določa trajanje nastalega krožnega snemanja.

Polnjenje baterije in vzdrževanje

Baterija se začne samodejno polniti, ko snemalnik povežete z USB priključkom svojega računalnika. Popolno polnjenje traja 3 ure (med polnjenjem LED lučka zmerno utripa v 5-sekund dolgih intervalih). S popolnim polnjenjem bo LED postopoma postala tekoča in svetlejša. Uporabnik lahko polnilno baterijo napolni preko vira energije s standardnim USB izhodom (5 V), med katerim je LED trajno prižgan, postopek pa se lahko dostopa le v skladu s časom polnjenja (3 ure).

Polnilne baterije ne pustite stati. Tudi, če snemalnika ne uporabljate, ga polnite vsaj enkrat na mesec. Propada baterije zaradi uporabnikove krivde ne krije garancijska pogodba.

Nastavitve snemalnika

Z EMPlus programom lahko nastavite vse potrebne parametre snemalnika, kot so:

• Omogočanje in konfiguriranje časovnikov

• Omogočanje in konfiguriranje VAS

 

• Omogočanje in konfiguriranje krožnega snemanja

• Prilagoditev kakovosti snemanja

• Zaščita snemalnika z geslom

• Sinhronizacija časa in datuma snemalnika z osebnim računalnikom

• Premikanje posnetkov (in datotek) s snemalnika na osebni računalnik

 • Predvajanje posnetkov pred premikom na osebni računalnik

Za konfiguracijo snemalnika, ga povežite z uporabo kabla, ki je v komplet vključen ob nakupu in zaženite program EMPlus, ki leži v notranjem pomnilniku snemalnika.

 

Dodatek 1

Trajanje                 snemanja za Tiny+, Tiny16+ v urah na različnih nastavitvah.

Model

Frekvenca vzorčenja

8kHz

11kHz

16kHz

22kHz

Tiny+ B70

 

10

8

7

5

Tiny+ B73

 

10

8

7

5

Tiny+ B74

 

35

20

14

12

Tiny+ B76

 

35

24

14

12

Tiny+ A77

 

58

55

45

30

Model   Frekvenca vzorčenja

 

8kHz

10kHz

13,3kHz

20kHz

Tiny16+ A75

 

50

46

44

30

             

Tiny16+ S78                                        56                          48                          43                          30

Dodatek 2

Odpravljanje težav

 

Simptom težave

Težava

 Možne rešitve

1.     Šibek LED je neprekinjeno VKLOPLJEN

Snemalnik se ne odziva na uporabnikovo dejavnost.

Zamenjajte baterijo (za baterijske snemalnike) 2 sekundi zadržite gumb za ponastavitev, ali pa napajanje snemalnike ugasnite in zopet prižgite  (za snemalnike z baterijami za ponovno polnjenje)

2.       Pri povezovanju snemalnika z računalnikom LED pogosto utripa

Snemalnik se ne odziva na uporabnikovo dejavnost – baterija za ponovno polnjenje izpraznjena

Snemalnik pustite povezan z računalnikom. Po nekaj časa – odvisno od stanja baterije- no računalnik napravo prepoznal, LED lučka pa bo utripala v 5-sekundnih intervalih.

3.     Na snemalniku ni utripanja LED lučke po odklopu z računalnika

Po izklapljanju z računalnika snemalnik ne vstopi v čas pripravljenosti.

Odstranite in ponovno namestite baterijo (za snemalnike z baterijo). Pritisnite gumb ponastavi in ga zadržite 2-3 sekunde (za snemalnike z baterijami za ponovno polnjenje)

4.     10 utripov LED lučke po omogočanju snemanja

Po omogočanju snemanja snemalnik ne snema

V RecManagerju poskušajte formatirati snemalnik, a zapomnite si, da bo vsebina izbrisana.

5.     Snemanje se začne ob napačnem času

Napaka časovnika

Ura snemalnika se lahko pokvari, ker:

1.       Izgubljeno ali ugasnjeno napajanje

2.       Čas snemalnika ni bil sinhroniziran s časom računalnika

3.       Pozabili ste omogočiti snemanje

Čas snemalnika sinhronizirajte s časom računalnika. V nastavitvah snemalnika odkljukajte »časovna sinhronizacija z računalnikom«. Prilagodite želen časovnik ter naredite posnetek. Po povezavi snemalnika z računalnikom čas na snemalniku potrdite.

6.     Rdeča in zelena LED lučka nista na adapterju

Snemalnik ne more biti povezan z računalnikom

Potrebna je prisiljena povezava: stikalo preklopite na položaj VKLOPI in pritisnite ponastavi za snemalnike z baterijo za ponovno polnjenje, ali v baterijske vstavite baterijo. LED mora začeti utripati. Stikalo premaknite na položaj VKLOPI in napravo povežite z računalnikom.

 

 

Na spletni strani Spy Shop poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Spy Shop
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavatitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnem mestu ali jih odstaniiti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnice velike večine sodobnih spletnih mest.